Települési Értéktár

Kisszékely nemzeti értékei

Az Országgyűlés 2012. áprilisában fogadta el a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt. A törvény kimondja, hogy az összetartozás, az egység és a nemzeti tudat erősítése érdekében nemzetünk értékeit össze kell gyűjteni, dokumentálni kell, az értékeket pedig ápolni, védelmezni és támogatni kell. Egyesületünk már sok évvel ezelőtt felismerte, hogy számos ilyen értékkel rendelkezik Kisszékely, és fontos lépéseket tett az értékek dokumentálása és megőrzése érdekében. Ezek köré szerveződtek az egyesület főbb tevékenységei és programjai. Az új törvény most újabb lendületet ad ezeknek a kezdeményezéseknek, és jogi keretet biztosít az értékek megőrzéséhez.

A település nemzeti értékeinek számbavételét a kisszékelyi Képviselő-testület 2015. évi határozata alapján létrejött Települési Értéktár Bizottság végzi. Az értékek nyilvántartásba vételére bárki javaslatot tehet, ehhez egy formanyomtatványt kell kitölteni, mely letölthető a következő linkre kattintva: adatlap_megyei_felterjeszteshez1 majd eljuttatni egyesületünkhöz vagy az Önkormányzathoz. A javaslat tartalmazza az érték leírását, az értéktárba vételének indoklását, és adatokkal, fényképekkel, illetve más dokumentumokkal is bemutatja. A nemzeti érték lehet települési, tájegységi, vagy akár megyei és országos szintű is. Az érték tartozhat a kulturális örökséghez, az épített vagy a természeti környezethez, a turizmushoz, a hagyományos gazdálkodáshoz, az egészségmegőrzés és életmód helyi hagyományaihoz, stb.

Kisszékelyen eddig 12 nemzeti érték került a települési értéktárba. Büszkék lehetünk arra is, hogy helyi értékeink közül hármat megyei szinten is elismertek, így a Tolna Megyei Értéktár részévé vált. E három megyei értékünk: a Szent Györgyről elnevezett római katolikus templom, a Barátok tava és a Kisszékely környéki erdők.

Az alábbiakban részletesen bemutatott értéktár azonban még közel sem teljes. Számos olyan értéke van még falunknak, ami méltó arra, hogy a települési, de akár a megyei értéktárba is bekerülhessen. Kérünk ezért mindenkit, hogy segítse közös munkánkat azzal, hogy ötletével, javaslatával hozzájárul az értéktár bővítéséhez. Javaslatait akár az önkormányzathoz, akár az egyesületünkhöz eljuttathatja.

(pl. a kisszekely.programok{kukac}gmail.com címre).

Barátok tava

Csádékötél készítés

Dézsma pince

Kisszékely környéki erdők