Tanösvény

Elkészült a tanösvény!

Több éves munka eredményeként, pályázati támogatással, sokak közreműködésével elkészült a Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény.

Ízelítő a tanösvény néhány állomásáról:

tanosveny_megnyito_1_0   tanosveny_megnyito_3_0      tanosveny_megnyito_4_0   tanosveny_megnyito_2_0

Táblák a tanösvény mentén

A tanösvény kiépítésének első látványos jele az volt, amikor 2011 őszén a falu fölötti dombra felépült a kilátó. Most a munkák újabb szakaszán vagyunk túl: az állomásoknál elhelyeztük az információs táblákat, az útvonal elágazásaihoz pedig irányjelző táblák kerültek. Bár a táblákra majd csak ezután kerülnek fel a jelek és a feliratok, ha valaki a templom alatti buszmegállónál elhelyezett kezdő irányjelző (nyíl alakú) táblát megtalálja, és figyeli az egymás után következő jelzőtáblákat, akár már most végigjárhatja a leendő tanösvény útvonalát.

Kilátó a falu fölött

e01231Aki novemberben felnézett a falutól dél-délnyugatra emelkedő Dukai-hegyre, láthatta az új kilátót Kisszékely határának egyik legmagasabb pontján. Aki pedig már esetleg járt is fenn, az szemügyre vehette róla a település és környéke csodálatos panorámáját.

A kilátóból jól látható a falu nagy része, a Csókástól a Hegyhát-majorig, bár a Tópartot a hegy északi oldala eltakarja. A kilátóból elénk táruló tájkép központi eleme a templom, megfigyelhető az iskola, a temető felső része, a hangulatos Kiss utca és a Kossuth utca. Észak felé tekintve szépen kirajzolódik a Babaszó-hegy mozaikos tájképe, alatta a Babaszó-völgy, amely mögött a lankás domboldalak mentén tovább emelkedik a térszín, és meglátjuk a Tolnai-hegyhát északi részének legmagasabb pontját, körülötte a Kisszékelyi-erdő kiterjedt, összefüggő erdőtakaróját. Északnyugat felé a Vadkerti-patak karakteres völgye húzódik, körülötte ismét a végeláthatatlan erdőtakaró. Délnyugat felé a kilátást a Dobos gerince zárja le. Kelet felé fordulva megfigyelhetjük a szomszédos dombvonulat (a Szarka-hegy) szőlőit, távolabb a Szilashátat, a látóhatárnál pedig a Tengelici-homokvidéket. Északkelet felé tekintve ismét megpillantjuk a falut, a Hegyhát-major épületei fölött a Mandulás völgyoldalát, és jól kirajzolódik a Göbecshát és a Göbecs hosszú völgye.

A kilátó egy pályázat keretében létesült, amelyet még 2009-ben nyújtott be a Kisszékelyi Kulturális Egyesület „A vidéki örökség megőrzése” című témára. A határozat csak 2011-ben érkezett meg, de a döntés pozitív volt, így az egyesület 9,2 millió forint összegű támogatást nyert a megvalósításra. A pályázat célja a település páratlan természeti környezetének bemutatását szolgáló létesítmények kialakítása. A tervezett tanösvény, a hozzá csatlakozó kilátó, pihenőhelyek, információs táblák, valamint színes kiadványok lehetővé teszik a környék természeti értékeinek megismerését. A tanösvény mentén végighaladók számára feladatokat adó munkafüzet pedig különböző korosztályok környezeti nevelését szolgálja majd. A létesítmények közül eddig a kilátó épült meg, a terv többi része az elkövetkező másfél év során valósul meg.

A kilátó alapozására még a nyár végén került sor, erre építették rá október és november fordulóján a fából készült erős szerkezetet. A kilátó igazán jól sikerült, arányos és masszív, színeivel a tájba illik. Egy héttel a megépítés után következett a kitaposott gyepterület rendbetétele, fűmaggal való bevetése, díszfák és cserjék ültetése. Mindezt majd őshonos, a tájra jellemző cserjék és fák ültetése követi, de erre csak a jövő évben kerül sor. A további munkákról rendszeresen számot adunk, és várjuk mindazokat, akik szívesen vennének részt a pályázat megvalósításában.

Horváth András

A Kisszékelyi Kulturális Egyesület köszönetét fejezi ki a Paksi Atomerőműnek, hogy a Kilátó megépítésének előfinanszírozását

500 ezer forinttal támogatta.