Kiállítások

Kétévi gyűjtőmunka eredménye a kiállítás.

A gyűjtés kezdetén az alapkészletet, szoba-konyha bútorokat és sok más tárgyat – a volt Mittelholcz-ház berendezését – a Lelkes házaspártól kaptuk. A későbbi gyűjtés lassan haladt, kevesen adtak tárgyakat. Különösen jó állapotú, szép tárgyakból van hiány. Az átadás idejére végül mégis egy komplett kiállítás anyaga gyűlt össze. Még az ünnepséget megelőző napon is érkeztek régiségek, így este kilenc órakor még fúrtuk a falat, hogy elhelyezzük őket.

A gyűjteményt két helyiségben rendeztük be, az egyikben egy szoba és egy konyha berendezései találhatók. A másikban különböző háztartási, mezőgazdasági, kádár és egyéb eszközök.

Ezek a tárgyak minden korosztálynak mást jelentenek. Az idősebb korosztály még használta őket, a középkorosztálynak a gyerekkorát idézik, a szülői házat vagy a nagyszülőknél töltött nyári szünidőt, ahol a dunnás ágyban aludtak. A legkisebbek pedig sok tárgyat nem ismernek, nem tudják, mire használták, így aztán néha vicces találgatások hallhatók.

Nekem, mint a tárgyak összegyűjtőjének is mást jelent a gyűjtemény. Sokhoz kötődik egy-egy történet, amit az adományozó mondott el. Tudom honnan milyen állapotban hoztam el és mennyit kellett vele foglalkozni, hogy kiállíthassam. De én is átnéztem otthon a pincét-padlást, hogy mit tudnék ide elhozni. És találtam még olyan tárgyakat, iratokat, amelyeket talán sosem kerestem volna elő.

A kiállítás több mint 200 kiállítási tárgyból áll.

A gyűjteményt adományozóknak ezúton is megköszönöm hozzájárulásukat, és mindazok segítségét, akik segédkeztek a rendezésben.

A kiállítás szervezője és összeállítója: Pajor Ágnes

Akik tárgyaikkal gyarapították a gyűjteményt: Barka József, Breznyánszky István, Dick György, Dick Józsefné, Erlich Dániel, Farkas József, Glück Ferenc, Handa Istvánné, Horváth Anna. Horváth Péterné, Isztli Márton és felesége, Jambrik Julianna, Keresztes László, Kovács Jánosné, Lack Györgyné, Lelkes Györgyné és Lelkes György, Martina Istvánné és Martina Zoltán, Májer József, Májer Róbert György, Meier Józsefné, Mezősi István és felesége, Nagy János és felesége. Nagy Józsefné (Kató néni), Németh Irén Anna, Ódor József és Ódorné Tóth Judit, Paddi Józsefné, Pajor Ágnes, idős Péti Imre, Péti Mária, Sasvári Györgyné, Schlégel Józsefné, Soós József, Szabó Márta, Szűcs Istvánné, Tímár Istvánné, Váczi János, Bajnok Ágnes.

Az iskolai osztályterem felújításában és a megemlékezés szervezésében közreműködőknek ezúton mondunk köszönetet a felsorolt segítségükért:

A vakolat lekaparási munkákat végezték két hétvégén: Rácz Béla, Farkas József, Schill József, Martina Zoltán, Májer József, dr. Horváth András, Csepregi Attila, Csepregi Anikó, Károly Bertalan és Csepregi Ferenc

Farkas István: Külső vakolatjavítás

Magyar Sándor: Belső vakolatjavítás

Teljes festés-mázolás: Csepregi Ferenc felvette a kapcsolatot a Tamási Vályi Péter Szakközépiskolával, az oktatók a festő tanulókkal két hétig az útiköltség megtérítése fejében elvégezték a terem teljes festés-mázolási munkáit.

Májer József: Villanyszerelési munka költségei, udvarrendezés, fa és törmelék elszállítás, tanárok, diákok, közreműködők felkeresése, kapcsolattartás, iskola-kiállítás rendezésében közreműködés

Paddi József: Udvarrendezés, padlócsiszolás, egyéb munkákban közreműködés

Bodó Gábor: Udvarrendezésben részvétel

Károly Bútor Kft. Tamási: Dobogó készítés, szekrényüvegezés

Iregszemcse Önkormányzat és Általános Iskola: Régi oktatási segédeszközök, táblák, térképek, képek

Simontornyai Általános Iskola: Régi naplók, anyakönyvek

Nagyszékelyi Általános Iskola: Oktatási segédeszközök, képek

Gyulaji Erdő És Vadgazdaság Tamási: Mártogatós tollak megvásárlását támogatta

Rácz Béla: Képkeretek

Májer Virág: Iskola-kiállítás rendezésében közreműködés

Czinkon Lászlóné és ifj. Czinkon László: A régi osztály- és tanító-névsorok összeállításánál működött közre.

Csepregi és Társa Kft Tamási: Régi padok javítása

Csepregi Ferenc: Teremfestéshez anyagok, a 36 oldalas iskolatörténeti kiadvány megírása, nyomda intézése, a kiállítás megszervezése, összeállítása, Esperes úr, papok, egyéb meghívások intézése, megemlékezéssel kapcsolatos szervezés

Önkormányzat, Keresztes László: dr. Puskás Imre meghívása, festők megvendégelése búcsúebéddel

Isztli Zoltán: Festőknek üdítőital vásárlása

Pajor Ágnes: Meghívó, felkérés megírása, szerkesztése, a szobor, márványtábla megrendelésének intézése, szervezési munkák

Szabó Márta: A meghívó, felkérés németre fordítása

Csepregi Anikó: A szobor szállítása

Martina Zoltán: A meghívók nyomtatása, postázása, helyi terjesztése

Manzinger József: Hangosításhoz a felszerelést adta

Gyene József: A hangosítást végezte

Takarítási munkákat végezték: Az ablakok festés utáni megtisztításában és az épület ablakainak, helyiségeinek takarításában közreműködtek:

Breznyánszky Istvánné, Gyene Istvánné, Gyene Józsefné, Győrfi Szilvia, Isztli Mártonné (a szobor helyét is ő készítette elő), Nádori Józsefné, Simon Istvánné, Pajor Ágnes, Vódli Józsefné, Csepreginé Péti Erzsébet.

Iskolaudvar, utcafront takarítására, a nagyterem feltakarítására a Bokréta Hagyományőrző Csoport tagjai három alkalommal szerveztek közösségi munkát, melyen részt vettek: Bodó Gáborné, Isztli Mártonné, Lack Györgyné, Magyar Sándorné, Nádori Józsefné, Simon Istvánné, Vódli Józsefné

Gyene Istvánné: Függönyvarrás

Breznyánszky Istvánné: Függönyök felhelyezésében segítés