Küldetés és célok

Egyesületünk küldetése az 1999. évi megalakulása óta a Kisszékelyért tenni akaró helyi lakosok, elszármazottak és valamennyi támogató személy vagy intézmény szándékának összehangolása, az együttműködés különböző formáinak megszervezése. Az egyesület közhasznú tevékenységeinek célja hármas, e három irány mentén önálló projektek keretében sokféle konkrét feladatot felvállalunk, amelyekkel Kisszékely jövöjét, az itt élők boldogulását kívánjuk elősegíteni.

Egyrészt közreműködünk Kisszékely kulturális és természeti örökségének feltárásában, az egykor itt élt emberek értékteremtő munkájának megismerésében. „A társadalom életében a ma nem érthető meg a tegnap nélkül” idézhetjük fel a magyar középkorkutatás egyik legjelentősebb alakjának szavait, amelyek értelmében Kisszékely mai társadalmi, gazdasági és természeti állapota is csak a korabeli állapotok és események ismeretében érthető meg. Mindezek segíthetnek a jövő építésében: a korabeli sikerek példát mutathatnak (mint pl. a XX. század első felében tapasztalható széleskörű helyi összefogás, vagy a XVIII. század elejének iskolaalapítása), az egykori kudarcok viszont felhívhatják a figyelmet a lehetséges csapdák elkerülésére. Kisszékely egyedülállóan gazdag természeti adottságainak felismerése hozzájárulhat a jóllét (öröm, biztonság, egészség, közösség) megteremtéséhez, amennyiben a jólét (anyagi gazdagság) érdekei nem áldozzák fel ezt a páratlan örökséget.

Kézi aratás Kisszékelyben, 1955

Kisszékelyi Aratóünnep, 2011

Másrészt célul tűztük ki a feltárt értékek megőrzését, és aktív szerepet vállalunk azok rekonstrukciójában, illetve bemutatásában is. “A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása”, juthat eszünkbe a humanista filozófus gondolata, mely szerint a hagyomány akkor szolgálja a közjót, ha túl tud mutatni a puszta rituálén. Kisszékely társadalmi és kulturális öröksége nemcsak gazdag, hanem példamutató többek között a befogadásban és az élni akarásban, amelyek erejénél fogva a török időket átvészelő néhány családból a XIX. század végére már ezernél is több lakosra növi ki magát a település. Ennek a folyamatnak a napjainkban feltárt középkori templom nemcsak tanúja, hanem minden bizonnyal éltető közege volt, rekonstrukciója ezért nemcsak a puszta falak feltámasztását, hanem az egykor közöttük zajló lelki élet felidézését és továbbvitelét is szolgálhatja. Hasonlóképp, Kisszékely természeti örökségének megóvása, illetve a természeti értékekben esett károk helyreállítása nemcsak “természetvédelmi hobbi”, hanem élhető jövőnk záloga. Az értékek bemutatásának célja pedig nem csak a látványosság eladása, hanem annak tudatosítása, hogy miként maradhattak fenn eddig ezek az értékek, és mit kell tennünk mindezért a továbbiakban.

A Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény négy körútja

Harmadrészt elősegítjük, hogy a település gazdag kulturális hagyományaira és természeti adottságaira alapozva, azokat fenntartható módon használva, a jövő kihívásait is figyelembe véve Kisszékely élő faluvá váljon, ahol a közösség képes önmagával és természeti környezetével harmóniában élve hosszú távon fennmaradni. „Az emberhez méltó élet nélkülözhetetlen természeti feltételeinek rohamos pusztulása csupán indikátora a modern civilizáció útvesztésének” mondja a mai kor filozófusa, s ennek az útvesztésnek az egyik mozgatója az egyéni érdekek érvényesítési hajszája. Közös létfeltételeinket csak közösen vagyunk képesek biztosítani, ennek első számú feltétele a közösség megléte. A közösség épülésének egyik meghatározó eleme a közös feladatok közösségi megoldása, amelyet egyesületünk sokféle projekt keretében segített már elő. Új és fontos célunk a környezetkímélő, település szintű önellátás gyakorlati megvalósítása, az ehhez szükséges összefogás megteremtése.

A 2006-ben felújított templom lépcső