Sikeresen zárult a középkori templom feltárása

Az elmúlt év tapasztalatai alapján 2020. július 13. és 28. között került sor a középkori templom maradványainak régészeti feltárására K. Németh András és Varga Máté régészek vezetésével. A munkálatokat egyesületünk és a falu önkormányzata támogatta, az ásatás sok önkéntes részvétlével zajlott.


A történet 2011-ben kezdődött, amikor régi leírások alapján a kisszékelyi temető feletti platón, a Kálváriához vezető ösvény mentén K. Németh András régész azonosította a templom helyét. 2017-ben került sor a talajradaros felmérésre és a felszínközeli leletek begyűjtésére, majd 2019-től a templom régészeti feltárására. A középkori épületet a 2020. évi feltárás teljes egészében felszínre hozta, a 18. századi bővítményt pedig 2019-ben kutatóárkok révén ismertük meg.

Az ásatás a Wosinsky Mór Megyei Múzeum és a Kisszékelyi Kulturális Egyesület által kötött együttműködés értelmében, közösségi régészet keretében valósult meg. A kézi földmunka legnagyobb részét önkéntesek végezték. A geodéziai munkákata Meridián Mérnöki Iroda Kft. (Szekszárd) ingyen, támogatásként végezte. A fémkeresős leletfelderítést Kántor Miklós (Tamási) biztosította, a drónos felmérést Horváth Gyula (Kisszékely) készítette. A templom fotogrammetriai felmérését Rácz Miklós építész-régész végezte. A feltáráson részt vett Dudás-Szabó Kata, Megyesi Ákos és Suhajda Levente régészhallgató (Szegedi Tudományegyetem). Minden résztvevő munkáját köszönjük.

Talajradaros felmérés, 2017 (fotó: Horváth András)

Régészeti feltárás, 2019 (fotó: K. Németh András)

Régészeti feltárás, 2020 (fotó: Csepregi Ferenc)

 

Szólj hozzá!