A Helytörténeti Gyűjtemény története

Kétévi gyűjtőmunka eredménye a kiállítás. A gyűjtés kezdetén az alapkészletet, szoba-konyha bútorokat és sok más tárgyat (a volt Mittelholcz-ház berendezését) a Lelkes házaspártól kaptuk. A későbbi gyűjtés lassan haladt, különösen a jó állapotú, szép tárgyakból volt hiány. Az átadás idejére végül mégis egy komplett kiállítás anyaga gyűlt össze. Még az ünnepséget megelőző napon is érkeztek régiségek, így este kilenc órakor még fúrtuk a falat, hogy elhelyezzük őket.


A gyűjteményt két helyiségben rendeztük be, az egyikben egy szoba és egy konyha berendezései találhatók. A másikban különböző háztartási, mezőgazdasági, kádár és egyéb eszközök.

Ezek a tárgyak minden korosztálynak mást jelentenek. Az idősebb korosztály még használta őket, a középkorosztálynak a gyerekkorát idézik, a szülői házat vagy a nagyszülőknél töltött nyári szünidőt, ahol a dunnás ágyban aludtak. A legkisebbek pedig sok tárgyat nem ismernek, nem tudják, mire használták, így aztán néha vicces találgatások hallhatók.

Nekem, mint a tárgyak összegyűjtőjének is mást jelent a gyűjtemény. Sokhoz kötődik egy-egy történet, amit az adományozó mondott el. Tudom honnan milyen állapotban hoztam el és mennyit kellett vele foglalkozni, hogy kiállíthassam. De én is átnéztem otthon a pincét-padlást, hogy mit tudnék ide elhozni. És találtam még olyan tárgyakat, iratokat, amelyeket talán sosem kerestem volna elő.

A kiállítás több mint 200 kiállítási tárgyból áll. Ezúton is megköszönöm a gyűjteményt adományozók hozzájárulását, és mindazok segítségét, akik segédkeztek a rendezésben.

A Helytörténeti Gyűjtemény közreműködői:

A kiállítás szervezője és összeállítója: Pajor Ágnes.

Akik tárgyaikkal gyarapították a gyűjteményt: Barka József, Breznyánszky István, Dick György, Dick Józsefné, Erlich Dániel, Farkas József, Glück Ferenc, Handa Istvánné, Horváth Anna. Horváth Péterné, Isztli Márton és Isztl Mártonné, Jambrik Julianna, Keresztes László, Kovács Jánosné, Lack Györgyné, Lelkes Györgyné és Lelkes György, Martina Istvánné és Martina Zoltán, Májer József, Májer Róbert György, Meier Józsefné, Mezősi István és Mezősi Istvánné, Nagy János és Nagy Jánosné. Nagy Józsefné (Kató néni), Németh Irén Anna, Ódor József és Ódorné Tóth Judit, Paddi Józsefné, Pajor Ágnes, idős Péti Imre, Péti Mária, Sasvári Györgyné, Schlégel Józsefné, Soós József, Szabó Márta, Szűcs Istvánné, Tímár Istvánné, Váczi János, Bajnok Ágnes.

Az iskolai osztályterem felújításában és a megemlékezés szervezésében közreműködőknek ezúton mondunk köszönetet a felsorolt segítségükért:

A vakolat lekaparási munkákat végezték két hétvégén: Rácz Béla, Farkas József, Schill József, Martina Zoltán, Májer József, dr. Horváth András, Csepregi Attila, Csepregi Anikó, Károly Bertalan és Csepregi Ferenc.

Farkas István: külső vakolatjavítás.

Magyar Sándor: belső vakolatjavítás.

Teljes festés-mázolás: Csepregi Ferenc felvette a kapcsolatot a Tamási Vályi Péter Szakközépiskolával, az oktatók a festő tanulókkal két hétig az útiköltség megtérítése fejében elvégezték a terem teljes festés-mázolási munkáit.

Májer József: villanyszerelési munka költségei, udvarrendezés, fa és törmelék elszállítás, tanárok, diákok, közreműködők felkeresése, kapcsolattartás, iskola-kiállítás rendezésében közreműködés.

Paddi József: udvarrendezés, padlócsiszolás, egyéb munkákban közreműködés.

Bodó Gábor: udvarrendezésben részvétel.

Károly Bútor Kft. Tamási: dobogó készítés, szekrényüvegezés.

Iregszemcse Önkormányzat és Általános Iskola: régi oktatási segédeszközök, táblák, térképek, képek.

Simontornyai Általános Iskola: régi naplók, anyakönyvek.

Nagyszékelyi Általános Iskola: oktatási segédeszközök, képek.

Gyulaj Zrt.Tamási: mártogatós tollak megvásárlását támogatta.

Rácz Béla: képkeretek.

Májer Virág: közreműködés az iskola-kiállítás rendezésében.

Czinkon Lászlóné és ifj. Czinkon László: a régi osztály- és tanító-névsorok összeállításánál működött közre.

Csepregi és Társa Kft. Tamási: a régi padok javítása.

Csepregi Ferenc: teremfestéshez anyagok, a 36 oldalas iskolatörténeti kiadvány megírása, nyomda intézése, a kiállítás megszervezése, összeállítása, Esperes úr, papok, egyéb meghívások intézése, megemlékezéssel kapcsolatos szervezés.

Önkormányzat részéről Keresztes László: dr. Puskás Imre meghívása, festők megvendégelése búcsúebéddel.

Isztli Zoltán: festőknek üdítőital vásárlása.

Pajor Ágnes: meghívó, felkérés megírása, szerkesztése, a szobor, márványtábla megrendelésének intézése, szervezési munkák.

Szabó Márta: a meghívó és a felkérés németre fordítása.

Csepregi Anikó: a szobor szállítása.

Martina Zoltán: a meghívók nyomtatása, postázása, helyi terjesztése.

Manzinger József: hangosításhoz a felszerelést adta.

Gyene József: a hangosítást végezte.

Az ablakok festés utáni megtisztításában közreműködtek, az épület ablakainak, helyiségeinek takarítását végezték: Breznyánszky Istvánné, Gyene Istvánné, Gyene Józsefné, Győrfi Szilvia, Isztli Mártonné (a szobor helyét is ő készítette elő), Nádori Józsefné, Simon Istvánné, Pajor Ágnes, Vódli Józsefné, Csepreginé Péti Erzsébet.

Iskolaudvar, utcafront takarítására, a nagyterem feltakarítására a Bokréta Hagyományőrző Csoport tagjai három alkalommal szerveztek közösségi munkát, melyen részt vettek: Bodó Gáborné, Isztli Mártonné, Lack Györgyné, Magyar Sándorné, Nádori Józsefné, Simon Istvánné, Vódli Józsefné.

Gyene Istvánné: függönyvarrás.

Breznyánszky Istvánné: függönyök felhelyezésében segítés.

Pajor Ágnes

Szólj hozzá!