Kisszékelyi-dombság Natura 2000 terület

A tanösvény egyik szakasza a Nagyszékelyi-erdőben, egy másik a Kisszékelyi-erdőben halad. Ez a két nagy erdőtömb a Tolnai-hegyhát belső részének három patakvölgyével együtt a Kisszékelyi-dombság Natura 2000 területhez tartozik. A közel 3000 ha kiterjedésű terület része az Európai Unió ökológiai hálózatának, amely a kontinens természetközeli élővilágát őrzi.


A Kisszékelyi-dombság kijelölésekor két irányelv érvényesült: egyrészt kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület (HUDD10005), másrészt különleges madárvédelmi terület (HUDD20029) besorolást kapott. A dombsági erdők mellett a peremterületeken fekvő Kisszékelyi-völgy, a Nagyszékelyi-árok völgye, valamint a miszlai Báni-völgy is védelemre került, melyek teljes területe 2979 ha.

Élőhelyvédelmi szempontból az illír gyertyános-tölgyesek, a síksági pannon löszgyepek és a pannon molyhos-tölgyesek megőrzése mellett legfontosabb célkitűzés a pannon cseres-tölgyesek és az euro-szibériai erdőssztyepp-tölgyesek, illetve az illír bükkös foltok kedvező természetvédelmi helyzetének helyreállítása. Madárvédelmi szempontból pedig több mint tíz jelölőfaj, mint pl. a barna kánya, a darázs ölyv, a fekete gólya, vagy a közép tarkaharkály és a kis békászó sas megőrzése a cél.

 Cseres-tölgyes, gyertyános-tölgyes és molyhos-tölgyes erdő

A Natura 2000 területek legnagyobb részén évszázadok óta gazdálkodás folyik, ezért a védelmi tevékenységet összhangba kell hozni a területre jellemző gazdálkodással. Különösen hangsúlyos a hagyományos gazdálkodási módok szerepe. A rezervátumszerű védelem helyett a társadalmi, kulturális, gazdasági és természetvédelmi érdekek összehangolásával létrejött fenntartható tájhasználat kialakítása a cél.

Kováts László

További információk:

Szólj hozzá!