Sikeres volt a gyümölcsész tanfolyam

Lezajlott a „Gyümölcsészháló” projekt Tolna megyei tanfolyama Kisszékelyben. A három hétvégét felölelő, 35 órás képzésre 31 fő jelentkezett be, ebből legalább tizennégyen Kisszékelyből és a szomszédos településekről. Vannak olyanok is, akik felvállaltak egy fél országot átszelő utazást az itt elhangzó ismeretekért. Ezek az adatok alátámasztják, hogy van igény a fenntartható, alternatív megoldásokra mind életmódunkat, mind gazdálkodásunkat, természethez való viszonyulásunkat illetően.

Az első hétvége kifejezetten az Alkalmazkodó Gyümölcsészet szemléletét, szellemiségét volt hivatott bemutatni. Horváth András, a Kisszékelyi Kulturális Egyesület tagja, Kisszékely alpolgármestere és általános iskolai tanár nyitotta meg az előadások sorát egy fergeteges előadással az ember mai léptékéről és ökológiai összefüggéseiről, mellyel felvezette, megalapozta a későbbi előadások létjogosultságát, időszerűségét. A hétvége többi előadását Juhász Attila, általános agrármérnök tartotta, aki az Áldott Menedék névre keresztelt családi életmód kísérlet gyakorlati tapasztalatai alapján sok saját élményét, meglátását osztotta meg a résztvevőkkel.

A második hétvégén a talaj éltetése, valamint a zöldségnövények, gyógynövények helye a gyümölcsészet rendszerében volt a téma.

A harmadik hétvégén főleg vendégelőadók beszéltek gyakorlati tapasztalataikról. Szó volt az élőhelyteremtésről, a háziállatok helyéről a gyümölcsészetben (Darázsi Zsolt előadásában), megújuló energiáról a Vulcano cég képviselőitől, tárolás és tartósítás megoldásairól Juhász Attilától hallhattak a résztvevők; végül Lázár Péter a már működő, jó példákból mutatott be néhányat.

A tömbösített tanfolyami szerkezet áldozatokat kívánt meg a résztvevőktől. Voltak hiányzások egyéb elfoglaltságaik miatt, de a regisztrált résztvevők tényleg elhivatottnak bizonyultak részvételüket tekintve. Stabilan mindig jelen voltak legalább 20-25-en. A szervezők tudatosan terveztek teljes hétvégéket, mert céljuk volt egy gyümölcsész csapat életre hívása is a tudásátadása mellett.

Jó volt tapasztalni, hogy a Kisszékelyi Önkormányzat nagy érdeklődést mutatott a tanfolyam szellemisége és praktikus tudása iránt egyaránt. Részt vett a polgármester asszony és beiskoláztattak egy közmunkást is, aki majd a későbbiekben az önkormányzati gyümölcsöst fogja gondozni az itt tanult szemlélettel.

Az ízekben, színekben bővelkedő ebédek főleg nagyszékelyi és kisszékelyi családok, gazdák termékeiből álltak. A résztvevők is lelkesen hozzájárultak a választékbővítéshez saját termékekből.

A szombati ebédek után, ha az időjárás is engedte, kellemes sétát tett a csoport a faluban és a falu központjából kiinduló Négyszögletű kerekerdő nevű tanösvény mentén. Ezeken az alkalmakon is próbáltak a szervezők a tanfolyam témájához kapcsolódó helyszíneket meglátogatni. Így például egy kilátóról ráláthattak a tájra és annak szerkezetére, adottságaira, egy öreg és az önkormányzat által pár éve telepített gyümölcsöst is megnéztek, ahol átbeszélhették az aktuális munkálatokat.

A csapat nagyon lelkes, többekben felmerült a folytatás igénye is, mivel jó néhányan gazdaságuk kialakításának kezdő stádiumában vannak a résztvevők között. A szervezők a felvetett témákban megpróbálják további oktatási, gyakorlatszerzési lehetőségekkel segíteni őket, és egyben a tolna megyei hálózat kialakulását.

A pályázat keretében lehetőség nyílik részt venni egy Oltónap és magbörze programon. Ezt a szakmai napot ugyancsak Kisszékelyben tartjuk meg február 27-én. Lehetőség lesz elsajátítani az oltás és szemzés ismereteit elméletben és gyakorlatban. Kovács Gyula, göcseji erdész és gyümölcsfajtagyűjtő tart délután előadást a Tündérkert mozgalomról. A magbörzén alkalom adódik magok és más szaporítóanyagok cseréjére és a hozzájuk kapcsolódó ismeretek megosztására is. A tanfolyam résztvevőinek ez a nap ingyenes, a többi érdeklődőtől pedig előzetes bejelentkezést és a helyszínen 1000 Ft regisztrációs díjat kérünk, mely fedezi az oltás és az ebéd költségeit.

Bócsó Renáta
Áldott Menedék