Ótemető rendbetétele, 2024

Február 17-én folytattuk Kisszékely és környékének tavaszi nagytakarítását! Elsődleges célunk az volt, hogy az Ótemetőt rendezetté tegyük, illetve összegyűjtsük a szemetet  a tanösvény még sorra nem került szakaszairól is.

A február 10-i tanösvény karbantartási akciónap sikeresen zárult (itt a róla készült bejegyzés), tizenkilenc tettrekész ember lendületes munkájának köszönhetően pótoltuk a tanösvény eltűnt irányjelző tábláit, kivágtuk a gyalogútra belógó ágakat, illetve összegyűjtöttük a szemetet a tanösvény egyes körútjai mentén.  Február 17-én folytattuk a szemét összeszedését a tanösvény galagonya és vadkörte körútja mentén, illetve az Ótemető területén, majd a kilazult irányjelző táblákat is rögzítettük. A mostani akció fő feladata mindemellett az volt, hogy az Ótemetőben az elmúlt évtizedben elburjánzott gyomfákat és cserjéket kivágjuk, ezáltal helyreállítsuk az egykori temető ligetes jellegét. Ezzel egyrészt tiszteletünket fejeztük ki Kisszékely egykori közössége előtt, másrészt igyekszünk megőrizni a kegyeleti terület egyedi hangulatát és hagyományos szerkezetét.

A közösségi munkára összegyűlt, 23 főből álló népes csapat a kellemes, tavaszias időben nagyon hatékonyan dolgozott, így a délelőtt végére sikerült az Ótemető nagy részét rendbe tenni.  Kivágtuk az elszárad, részben már ki is dőlt fákat, az utóbbi évtizedben elburjánzó, elsősorban sarj eredetű fiatal fákat és cserjéket, illetve a tanösvényre benyúló ágakat. Az összegyűlt rönköket az óvoda udvarára szállítottuk, a későbbiek során a közösségi rendezvényeken szolgálják majd az iskola fűtését. A munka során jutott idő arra is, hogy egy-egy síremlék (százéves tölgyfa-kereszt vagy kőkereszt) mellett felidéződjenek a régi emlékek, azok a történetek amelyek szereplőinek java része már ezen a helyen nyugszik. Felelevenedtek az egykori (a mainál lényegesen nagyobb lélekszámú) kisszékelyi közösség hétköznapjai, megpróbáltatásai, a világháborúk eseményei, azok átélői vagy hősi halottai. Az Ótemető őket is őrzi, emléküket pedig azok a leszármazottak, akik közül sokan részt vettek a terület rendbetételén. A csapattagok között voltak olyanok is, akik bár nem a falu szülöttei, de fontosnak érezték, hogy a hely méltó maradjon a település egykori lakóinak ma is tetten érhető örökségéhez.

Köszönjük a fáradtságos de lélekemelő munkát a dolgos csapat minden tagjának:  Pál Attila, Pál József, id. Szilágyi Szilárd és Szilágyiné Gál Éva Simontornyáról, Péti Zoltán, Pál Tibor és Csepregi Péter Szekszárdról, Schill József Székesfehérvárról, Leimszider Zsolt, Csepregi Attila, Csepregi Anikó, Csepregi Ferenc és Madarász András Tamásiból, Hegedüs Róbert, Pajor Ágnes, Závodiné Fábián Margit, Závodi László, Szilágyi Szilárd, Kovácsné Kass Emília, Kovács Péter, Apró Etelka, Horváth András és Horváth Gyula  Kisszékelyről.

Az akciónapot a Kisszékelyi Kulturális Egyesület szervezte, Kisszékely Község Önkormányzata támogatta.