Az Ótemető rendbetétele

Az egyesület tevékenységének kezdetekor egy szinte lehetetlen feladatra vállalkozott. Elhatároztuk, hogy az Ótemetőt, amelyet elfoglalt, benőtt, szinte átjárhatatlanná változtatott az erdő, megtisztítjuk és látogathatóvá tesszük. Nagy erőpróba volt, de elvégeztük a munkát és nagyon sok támogatóra tettünk szert.


Ettől kezdve már mindenki komolyan vette az egyesület tevékenységét. Nekünk pedig erőt adott bebizonyította, hogy értelmes célokért érdemes dolgozni és a magunk mögött érzett erkölcsi támogatással a lehetetlennek tűnő célokat is elérhetjük.

A kisszékelyi régi temetőben a fakivágást és bozótirtást a Kisszékelyi Kulturális Egyesület szervezésében 2006-április 1-én kezdtük. Ezen a napon több mint ötvenen vettünk rész a munkában. Idős 80 éves emberektől a tizenéves fiatalig. A helyben lakó, az elszármazott, a magyar és a német kisszékelyi emberek.

A nehéz munkát hol több, hol kevesebb résztvevővel 2006 őszén, 2007 tavaszán és őszén is folytattuk. 2008 év végére a munkát elvégeztük, a gyermek temetőben is kiirtottuk a bozótot.

Nagy örömmel tapasztaljuk, hogy egyre többen keresik fel az eddig  nehezen megközelíthető sírokat. Új keresztekkel jelölik meg őseik nyughelyét, ápolják gondozzák a sírokat. Egyre többen látogatják gyermekeikkel unokáikkal a régi temetőt melybe az 1800-as évek végétől az 1960 évekig közel száz éven át temetkezett a falu.

A kitisztított Ótemetőt az Egyesület gondozza, évente három alkalommal lekaszáltatjuk az egész temetőt. Őseink iránti tiszteletből és a gyermekeinknek való példamutatás okán ne hagyjuk, hogy az erdő a jövőben ismét visszafoglalja a temetőt.

Csepregi Ferenc

Szólj hozzá!