Kálvária-domb Természetvédelmi Terület

A Képviselő-testület 2017. március 30-i ülésén hozott rendeletet Kisszékely első helyi védett természeti területének kialakításáról. A Kálvária-domb a falu belterületén helyezkedik el, kis kiterjedése ellenére a benne rejlő természeti és kulturális örökségünk sokszínűségével és gazdagságával tűnik ki.


A védetté nyilvánítást kétéves szakmai előkészítés előzte meg. A helyi védett területek kialakítására tett első javaslat 2015. nyarán került a képviselő-testület elé, amely összesen öt területi egység természeti és kulturális értékeit vette számba, illetve számos adattal indokolta védelmük fontosságát. Az öt javasolt egység közül először a kiterjedésben legkisebb, de értékeit tekintve a legváltozatosabb terület kezelési terve készült el, amely a Kálvária-dombot és környékét, a falu egykori szakrális központját foglalja magába. Februárban került sor az érintett tulajdonosokkal való egyeztetésre (a földterületek a kisszékelyi Önkormányzaton kívül nagyrészt a Római Katolikus Egyház tulajdonában vannak), és ezt követően az önkormányzati rendelet elkészítésére.

A Kisszékelyi Kálvária-domb Természetvédelmi Terület 7,44 hektár kiterjedésű, nagyrészt fás növényzettel borított, természeti és kultúrtörténeti értékekben egyaránt gazdag. A mai temetőn kívül hozzá tartozik az Ótemető, a középkori templom és a középkori település helyszíne, a kálvária a keresztekkel, a papi sírkert, valamint az őskori földvár maradványai.

 A védett erdei borkóró és tarka kosbor a Kálvária-dombon

A természeti értékeket a Kálvária-dombon élő ritka és védett növényfajok, a területen fészkelő madárfajok, az előforduló védett hüllők és kétéltűek, az egykori sztyepperdőt képviselő lösztölgyes állomány, illetve a Szarka-hegy végében élő fajgazdag sztyepprétek képviselik. A terület kiemelt jelentőségét az adja, hogy gazdag kulturális öröksége és természeti értékei együttesen egyedülálló és szép tájképi egységet alkotnak. A védett terület közel van a település központjához, a Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény Galagonya körútja is keresztülhalad rajta, így látnivalói könnyen megközelíthetők. Értékeinek megismerését a tanösvény mentén elhelyezett két információs tábla segíti (16. és 17. állomás).

Bár az új védett terület a jog szerint „helyi jelentőségű”, természeti és kulturális örökségének jelentős része megyei és országos szinten is kiemelkedő értéket képvisel, sőt, az élőhelyek és fajok egy része európai uniós védelmet is élvez. A Kálvária-domb természetvédelmi kezelési feladatait ellátó szervezet a Kisszékelyi Kulturális Egyesület.

Horváth András

További információk:

Egyesületünk tevékenységei a Kálvária-domb értékeinek feltárásában, helyreállításában és védelmében (nem teljes lista):

 

Szólj hozzá!